
Factsheet HU Trendwatchers
Leer over de allernieuwste trends, neem een kijkje over de grenzen van je eigen vakgebied heen en bedenk écht innovatieve oplossingen! Doe mee aan het HU brede honoursproject HU Trendwatchers.
​
Wat is het?
Hoe mooi zou het zijn als je als HU student de kans zou krijgen om te kunnen samenwerken met studenten van andere opleidingen en het werkveld? Als je zou kunnen leren over actuele trends in een ander domein die jou weer kunnen inspireren tot vernieuwende ideeën op jouw eigen vakgebied? Of als je uitdagende brede vraagstukken kunt helpen oplossen waarbij het kijken vanuit meerdere vakgebieden (economie, gezondheidszorg, natuur & techniek , educatie, communicatie & journalistiek of maatschappij en recht) tot werkelijke duurzame verandering leidt?
Sinds oktober 2017 is dit op de HU geen utopie meer! Het kan allemaal in het honoursproject HU Trendwatchers.
In het kort houdt het project in dat je vanuit diep inzicht in alle actuele 21e eeuwse trends op elk vakgebied een vertaling maakt naar concrete “grensoverstijgende” ideeën. Dat doe je samen met andere studenten en professionals. Doel is om binnen de HU, in het werkveld en/of de maatschappij baanbrekende innovaties te realiseren.
Als je dus leergierig bent en wel van een uitdaging houdt, dan is dit project zeker wat voor jou! Het project is opgedeeld in twee fasen. Hieronder vind je nadere info per fase.
​
Wat ga je doen?
​
Meedoen in Fase 1 (van oktober 2017 tot februari 2018)
Vanaf oktober word je – samen met een aantal andere HU studenten – getraind als trendwatcher. Eerst zul je je verdiepen in de allernieuwste trends in de wereld, waarna je ook op pad gaat om trends te verzamelen die spelen binnen de verschillende vakgebieden van de HU. Je maakt hierbij gebruik van speciale trendanalyse modellen, die je via workshops van een trendsexpert gaat leren. Je brengt het geleerde meteen ook in de praktijk. De resultaten presenteren jullie op een speciale website.
Vervolgens ga je als groep trendmatchen. Dat wil zeggen dat je de trends bij elkaar voegt en kijkt waar mogelijkheden voor kruisbestuiving liggen. Dat wordt gedaan met een trend-match tool. Tenslotte help je de eerste trendsettende schetsen maken voor innovaties die in fase 2 ook echt uitgevoerd gaan worden. Deze innovatieve ideeën presenteer je in februari aan het werkveld, management van de HU en medestudenten en -docetnen. Uiteraard mag* je de ideeën ook zelf helpen uitvoeren als je dat wil en de trends van de toekomst mee vormgeven!
*Je meld je als student in eerste instantie aan voor de eerste fase (van oktober 2017 tot februari 2018). Daarna bepaal je of je verder wil gaan voor de tweede fase.
​
Meedoen in Fase 2 (van april tot juli-september (projectafhankelijk)
Vanaf april ga je met één van de innovatieve ideeën uit fase 1 aan de slag. Dit doe je samen met andere studenten en professionals uit het werkveld. Doel is te komen tot de start-up van een echt praktijkproject met échte resultaten. We begeleiden je hierbij met methoden als Design thinking en Lean startup. Ook werken we samen met het beroepenveld waar we al een aantal interessante contacten mee hebben.
De duur van fase 2 is afhankelijk van de inhoud van deze startup en jouw rol daarin.
​
Van trendwatchen naar trendmatchen naar trendsetten dus!
​
​
Wat levert het op?
Je bent na afloop van dit project compleet op de hoogte van alle trends die in de wereld spelen en wat er dus allemaal op jou afkomt als toekomstig professional. Je bouwt een interessant netwerk op met studenten van andere opleidingen. Je leert innovatieve onderzoeks- en ontwerptools. En je creëert zelf (ideeën) voor zelf innovatieve producten/diensten.
Het project is zo opgezet dat je jezelf ervaringsgericht ontwikkelt tot een professional met “21 century skills”. Het project kan je sterren opleveren (de vrije ster in fase 1 en voor fase 2 hangt dit af van je rol en de omvang van je project).
​
Belangrijke data:
Fase 1. = AFGEROND
di 23 oktober - Deadline inleveren aanmeldopdracht
di. 31 oktober 13-17 u – Bezoek aan event “HU in verbinding” (als dit in je agenda past)
5 bijeenkomsten:
di. 7 november 18-21.30 u - Training/Workshop
di 28 november 18-21.30 u – Training/Workshop
di 19 december 18-21.30 u – Tussentijdse presentaties
vrij 19 januari 10-16 u - Lab
di 13 februari 18-21.30 u – Eindpresentaties fase 1 en opstart fase 2
Fase 2.
di. 3 april (Startup workshop) 18.30 - 21 uur
di. 24 april (Innovatie-Werkplaats) 18.30 - 21 uur
di. 15 mei (Innovatie-Werkplaats) 18.30 - 21 uur
di. 5 juni (Innovatie-Werkplaats) 18.30 - 21 uur
di. 26 juni (Innovatie-Werkplaats) 18.30 - 21 uur
di. 10 juli (Innovatie-Werkplaats) 18.30 - 21 uur
VAKANTIE
Afhankelijk van behoefte worden tot oktober innovatie-werkplaats-bijeenkomsten aangeboden.
​
Naast de bijeenkomsten moet je nog rekening houden met ca. 4 uur per week inzet voor de opdrachten.
Aanmeldopdracht:
Maak een “1 minuut vlog(je)” waarin je ons vertelt waarom jij degene bent die juist aan dit project deel moet nemen. Vertel ons welke trends de HU volgens jou echt moet gaan volgen omdat ze anders achterloopt op de belangrijke ontwikkelingen in de wereld. Je mag deze vlog echt op je geheel eigen wijze vormgeven.
NB. Als je al in Fase 1 meedoet, hoef je niet nogmaals een aanmeldopdracht voor Fase 2 in te leveren.
​
Je dient je vlog voor de deadline te mailen via WeTransfer.com naar: hedwigh.verbruggen@hu.nl.
​
Deadlines:
Fase 1: uiterlijk dinsdag 31 oktober 2017
Fase 2: uiterlijk dinsdag 6 maart 2018
​
​
Meestgestelde vragen
Kan ik dit naast mijn stage doen?
Wat ons betreft wel. Het ligt eraan wat je verder aan verplichtingen hebt. Reken er wel op dat je een aantal keer op de HU moet zijn overdag om een interview te houden.
​
Wat als ik een bijeenkomst mis?
Het hangt ervan af welke bijeenkomst je mist en wat je overige (compenserende) bijdrage is. Uiteraard kan (te veel) afwezigheid consequenties hebben voor het behalen van je ster. Maar overleg vooral met ons en we zoeken een passende oplossing.
​
Kan ik dit als vrije ruimte / studiepunten doen?
Dit project vindt plaats in het kader van honours. Het gedt dan ook niet als invullig voor de vrije ruimte.