
Selficient
Duurzaam door Delen
Selficient kunnen we op de Hogeschool Utrecht gebruiken door als Instituut een deel van de Hogeschool als het ware te 'adopteren'. Het is een duurzame oplossing die ervoor moet zorgen dat openbare ruimtes onder de verantwoordelijkheid van een bepaald deel van de HU gesteld worden.
​
Studenten krijgen bij 'Duurzaam door Delen' de kans om extra studiepunten of een honoursster te verdienen door bepaalde fysieke plaatsen op de HU duurzamer te maken. Denk aan meer of betere parkeergelegenheid, het opbouwen van samenwerkingsplekken of zorgen voor het gebruik van biologisch afbreekbaar materiaal in de kantine.
​
Het uiteindelijke doel van Duurzaam door Delen is dat het project onderdeel wordt van het major-onderwijs.
​
Problemen en oplossingen
De problemen die hierbij op zouden kunnen treden zijn dat studenten of medewerkers van de Hogeschool niet mee willen werken. Studenten kun je motiveren door er een wedstrijd van te maken: "Wie verzint de duurzaamste oplossing?" of ze extra studiepunten of honourssterren laten verdienen bij het verzinnen van duurzame ideeën voor hun stukje van de HU.
​
Samenwerking
Samenwerken staat centraal bij 'Duurzaam door Delen'. Studenten werken samen met werknemers en docenten en ook kan Green Office een bijdrage leveren aan dit project. De Green Office kan bijdragen aan het laagdrempelig creëren van 'awereness' bij studenten.
Verder kan het duurzaam maken van een stukje HU gekoppeld worden aan de opleiding, maar dit hoeft niet. Zo kan het opbouwen van samenwerkingsplekken bijvoorbeeld prima gelinkt worden aan de opleiding Bouwkunde. Deze studenten kunnen dan bijvoorbeeld kijken naar welke producten en materialen er niet worden gebruikt op de HU of over zijn, en van deze middelen kan een milieuvriendelijk gebouw gebouwd worden. Het handige hiervan is dat studenten de kennis kunnen gebruiken die ze vanuit hun opleiding hebben meegekregen. Zo werken de verschillende Instituten multidisciplinair samen en doet iedereen waar hij of zij goed in is.
​
Concrete vormgeving
Dit Selficient idee komt tot stand in de vorm van een platform of community. Op dit platform is dan te zien welk Instituut verantwoordelijk is voor welk deel van de HU en hoe zij dat deel proberen duurzamer te maken. De HU wordt in zo klein mogelijke stukjes ingedeeld bij dit project, zo zijn de onderwerpen waar studenten over na gaan denken klein en is maken van stappen gemakkelijker. Ieder schooljaar krijgt een Instituut de verantwoordelijk over een ander onderdeel van de Hogeschool. Zo wordt de opgedane kennis behouden maar kunnen ook studenten met een andere blik naar hetzelfde onderdeel kijken.
Wie dit gaat organiseren moet nog bedacht worden
Het eindproduct van de studenten is een innovatief voorstel over hoe hun stukje HU duurzamer kan worden. Zij hoeven het dus niet daadwerkelijk uit te voeren.
​
Projectontwikkelaar: Anne Ruth
Student Communicatie en Multimedia Design
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​


Wil je meer weten over Anne-Ruth en dit project? Klik dan hier.
​
​